Ukrainsk på en anden måde | Nordfyns Bibliotek

Ukrainsk på en anden måde

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Marie Høst anbefaler ”En kort gennemgang af traktorens historie på Ukrainsk” af Maria Lewycka.


For nylig fandt jeg anledning til at se efter litteratur med relation til Ukraine, og jeg faldt over denne humoristiske roman med den bevidst klodsede titel. 

Scenen: en fastlåst familierelation i en ukrainsk familie i England med en gammel excentrisk far og to døtre, der ikke taler sammen grundet en arvestrid. Men så ruskes der op i familien, da den 84-årige far proklamerer forelskelse og snarligt giftemål med en yderst barmfager ukrainsk blondine. Der er ikke noget, der kan få folk til at rykke sammen i bussen, som en ydre fjende, og det har søstrene nu i 36-årige Valentina, der beskrives som en fnugget lyserød granat. Valentina er nemlig meget opsat på at få ALT det, hun mener hører til et liv i Vesten: De bedste skoler til teenagesønnen, det bedste tøj og ikke mindst den bedste bil - ikke en ’lortebil’, ikke en ’lortelada’ eller en ’lorteskoda’, men en Jaguar eller en Rolls Royce. Den forelskede far er kommet til at antyde, at han er velhavende. Han ribber hele sin beskedne økonomi for at tilfredsstille ønskerne, så nu må han bede døtrene træde til med penge. Det vil de selvsagt ikke.

Undervejs kommer vi gennem familiens og Ukraines historie med russisk og sovjetisk undertrykkelse, tvangskollektivisering og hungersnød i 1930’erne, så besættelse, jødeforfølgelser og mere socialisme, efterfulgt af en ekstrem kapitalisme. 
Og undervejs indser vi, at familien, der i sin tid selv er flygtet for at opnå et bedre liv i Vesten, har store ligheder med Valentina og hendes udvandring i nutiden. Til forskel er især tiden og historiens vilkår, der former menneskers identitet og selvopfattelse, hvilket søstrene selv er eksempler på; den ene født i en arbejdslejr, den anden 10 år senere i Vesten.

Og bogens titel? Faderen er ingeniør og er i færd med at skrive traktorens historie, og bare rolig, vi får brudstykker undervejs. Glæd dig til en lun og sympatisk fortælling om familierelationer, identitet og et lille skævt indblik i Ukraine.

af bibliotekar Marie Høst
 

Af Marina Lewycka (2006)
Nadezjda (Nadja) og hendes storesøster Vera er ikke på talefod, men da deres 84-årige far falder for en 36-årig ukrainsk blondine med gevaldige bryster og insisterer på at gifte sig, må de samarbejde for at afværge katastrofen


Af: mec

Udgivet: Fredag 15. april 2022 • Opdateret: Fredag 15. april 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier