Royale og velformulerede refleksioner med sans for historien | Nordfyns Bibliotek

Royale og velformulerede refleksioner med sans for historien

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg anbefaler ”Kongeord” af Frederik 10. og forfatter Jens Andersen


Efter sin tiltrædelse d. 14. januar 2024, præsenterede Kong Frederik d. 10. os for sit valgsprog, som han har valgt at betegne ”Kongeord”:

FORBUNDNE, FORPLIGTET, FOR KONGERIGET DANMARK 

De efterfølgende dage var der nogle medier og eksperter, der kritiserede at GUD ikke indgik i valgsproget/Kongeordet. Den kritik bliver imødegået i bogen ”Kongeord”, som udkom få dage efter Kong Frederik d. 10. blev indsat. 

Bogen er skrevet i hemmelighed og i tæt samarbejde med forfatteren Jens Andersen. Ifølge forordet har Jens Andersen ”…lyttet og redigeret strømmen af ord…” fra en daværende Kronprins som har meget ”…på hjertet…”. Bogen er altså Kongens egne ord og fortælling. Bogen giver et hurtigt indblik i Danmarks historie, kulturarv og dannelsesrejse helt op til vor tid. Den binder kort og godt fortid og nutid sammen. 

Sproget er meget nutidigt og meget nærværende. Jeg får fornemmelsen af at Kongen sidder foran mig og fortæller om den nye regents mange tanker i forbindelse med tronskiftet og især i forhold til Kongeordet. 

Kongen har nøje udvalgt de 3 kongeord. Hvert ord har hver sit kapitel i bogen. 

'Det er tydeligt at ordet FORBUNDNE er noget der ligger Kongen meget på sinde. For ham er det ikke nødvendigt om Gud er nævnt i kongeordet, men at vi ”…som folk, føler os forbundne til hinanden gennem vores kristne tro” og de værdier troen bygger på. Kongen nævner blandt andet at de beder Fadervor med deres børn og hvilke salmer han holder af. 

Han fortæller, at han ønsker at vi som mennesker møder hinanden forudsætningsløst så det der står tilbage kun er det der binder os sammen som mennesker. Det synes jeg er et stærkt statement. 

FORPLIGTET er helt klart noget der også har stor betydning for Kongen i forhold til hans nye rolle. Men det handler lige så meget om vores tillid til hinanden og at det ”…forpligter at leve op til den tillid” og at vi har ”…et moralsk og menneskeligt ansvar for hinanden”. 

Kongen forbinder og forpligter sig FOR KONGERIGET DANMARK og heri ligger selvfølgelig også Færøerne og Grønland. Rigsfællesskabet er, for Kongen, en del af vores fælles identitet.

Bogen har givet mig en kort genopfriskning af mit lands historie og kulturarv inklusiv kongerækkens betydning. Jeg har været på en tur ned af ”Memory Lane”, en kort dannelsesrejse, vores rødder som folk. Jeg føler mig endnu mere FORBUNDNE OG FORPLIGTET i forhold til mine medmennesker. 

af bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg 
 

Kong Frederik 10. deler åbenhjertigt sine overvejelser bag sit kongeord og de tanker, han har gjort sig om kongegerningen. Han beskriver også sin dannelsesrejse fra ung, modvillig kronprins til dedikeret familiefar og monark. For voksne læsere med interesse i kongehuset og danmarkshistorie


Af: mec

Udgivet: Fredag 16. februar 2024 • Opdateret: Fredag 16. februar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier