Tankestrømme til vintertimer | Nordfyns Bibliotek

Tankestrømme til vintertimer

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler New Forest af Josefine Klougart


Da jeg valgte at anbefale denne bog, var det svært at finde ud af, hvordan jeg bedst kunne fortælle om bogen. For hvad handler New Forest egentlig om? Med Josefine Klougarts bøger kan det være svært at fortælle om karakterer, handling og plot – for der er faktisk ikke et reelt plot. Hun trækker på modernismens stream of consciousness-skrivestil, hvor historien hovedsageligt fortælles gennem tankestrømme og sansninger. 

Værket centrerer sig om en ung, kvindelig forfatter og hendes komplicerede relationer til sine forældre, søskende og kæreste. Klougart skriver med en fin og klar prosa, der går meget tæt på det store i det små: den sidste mundfuld kaffe i den kolde morgenstund inden hun skal afsted på arbejde, isen på søerne i København, eller de marmelademadder, hun indtager foran fjernsynet. 

Der fortælles om kvindens opvækst og særligt en bestemt rejse til New Forest i England, hvor mødet med vilde heste har sat dybe spor i hendes bevidsthed. Nu skal hun tage sige af sin ældre mor og finde ud af den omvendte omsorg, som alderen ofte skaber i forholdet mellem forældre og børn, helt efter naturens gang. Og naturens gang er et vigtigt element i New Forest, hvor det bevidste og det ubevidste i naturens tilfældigheder blandes, både i beskrivelsen af farens død og træernes vinterdvale. 

For nogle kan detaljerigdommen af Klougarts prosa virke overvældende, særligt når det foldes ud på 700 sider. Hun er da også blevet kaldt for nordens Virginia Woolf; en forfatter, der ligeledes spandt sprogspind over flere siders tekst. Men til trods for længden, er New Forest en læsning værd; man kan opdage nye sider af vinterens mørke, barndommen og endda om sig selv. 

”New Forest” er en roman, som egner sig perfekt til de kommende vinteraftener; her kan bogen være et ideelt bekendtskab til de mørke timer, hvor der kan drømmes om vilde heste og gåture om, alt sammen fortalt i et omhyggeligt og smukt sprog. 

Af bibliotekar Agnethe Birkelund
 

Roman med fokus på sansninger, beskrivelser og erindringer - ikke en kronologisk handling. Man følger en kvindelig forfatters svære kærlighedsforhold


Af: mec

Udgivet: Fredag 12. november 2021 • Opdateret: Fredag 12. november 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier