Refleksiv og spændende historie i japansk parallelverden | Nordfyns Bibliotek

Refleksiv og spændende historie i japansk parallelverden

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler 1Q84 af Haruki Murakami


Forestil dig en verden, hvor der en dag sker noget lidt underligt. Ikke en livsomvæltende begivenhed, men en forvridning i måden, tingene normalt fungerer på. Som om hele verden er rykket et par centimeter. Det oplever Tengo og Aomame i Murakamis magisk realistiske mesterværkstriologi 1Q84. 

Aomame er massør og kampsportsinstruktør. Men hun har også et andet job, som tager langt mere af hendes fokus. Hun er en lejemorder, hvor retfærdighed i sager om partnervold dikterer hendes ofre: mænd, som er sluppet for straf efter at have udøvet vold mod deres partnere. Aomame er kølig, fokuseret og dygtig, men hendes blødhed og søgen efter kærlighed ligger lige under overfladen. 

Tengo er en enspænder, der underviser i matematik og skriver romaner i sin fritid. Hans ældre, gifte veninde kommer på et ugentligt eftermiddagsbesøg, og hans redaktør ringer i tide og utide. Men derudover bruger Tengo bruger størstedelen af sin tilværelse i sit eget selskab med bøger, madlavning, klassisk musik og grubleri. Dog vendes hans rolige tilværelse op og ned, da han overtales til at omskrive en ung kvindes novelle, der er indsendt i en novellekonkurrence. 

1Q84 er den parallel-verden, begge hovedkarakterer pludselig befinder sig i. Den minder om den, der foregår i Tokyo 1984, men i 1Q84 sker der ting, som ikke burde ske. Og i 1Q84 hænger der to måner på nattehimlen.

Tengo og Aomames historier og skæbner flettes sammen i et virvar af hemmeligheder, liv, død, små puppe-vævende mennesker, en religiøs sekt og en rædderlig privatdetektiv. Men måske har deres liv altid været flettet sammen?

Murakami beskriver omhyggeligt hovedpersonernes hverdag og følelsesliv, og hans gentagne brug af metaforer og billeder giver hans bøger en næsten rytmisk, jazzet opbygning. 

1Q84 består af tre bøger, og kan i den grad anbefales, hvis man er ude efter en smuk og spændende fortælling om kærlighed, mystik og skæbne.

af bibliotekar Agnethe Birkelund

 

Serie: 
Af Haruki Murakami (2011)
Aomame er en 30-årig smart pige, uddannet kampsportsinstruktør, men arbejder p.t. som lejemorder. Tengo er matematiklærer med forfatterdrømme. Han skal omskrive en sær 17-årig piges sære historie. Begge hovedfigurer oplever, at deres virkelighed forvrides let, hvad påvirker deres virkelighed?
Serie: 
Af Haruki Murakami (2011)
"Luftpuppen", som Tengo hemmeligt gennemskrev for den 17-årige Fukaeri, er blevet en bestseller. Aomame, den talentfulde lejemorder, udfører en sidste opgave. De to leder efter hinanden, færdes de i samme verden? Samtidig skal balancen mellem gode og onde kræfter holdes
Serie: 
Af Haruki Murakami (2012)
Tengo og Aomame befinder sig meget langt fra hinanden og er truet af kræfter, de ikke forstår omfanget af, og de er begge forfulgt af mennesker, de ikke kender. Mens de leder efter hinanden fra hvert sit sted, lærer de mere og mere om den forskudte verden, de er forsvundet ind i. Vil de finde hinanden, før det er for sent?


Af: mec

Udgivet: Fredag 25. november 2022 • Opdateret: Fredag 25. november 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier