Oldemor var klog kone i Veflinge | Nordfyns Bibliotek

Oldemor var klog kone i Veflinge

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Marie Høst anbefaler ”Den kloge kone fra kvindehuset” af Linda Lassen.


Linda Lassen har skrevet en slægtshistorie med inspiration i sin oldemor Karoline, der voksede op i en landarbejderfamilie i Veflinge på Nordfyn i tiden omkring forrige århundredeskifte. Familien var yderst fattig, huset var lejet af gårdmanden, og familien var underlagt gårdfolkenes skalten og valten. Gårdfolk var i det hele taget en magtfaktor i lokalsamfundet. Det forventedes, at børnene kom og hjalp på de omkringliggende gårde, at de ældre drenge kom og arbejdede som karle, og at pigerne blev tjenestepiger.
Karoline startede også ud som pige på de lokale gårde, og som det skete for mange andre tjenestepiger, blev hun udsat for grove overgreb. 

I romanen optræder mange fattige kvinder og utallige ufrivillige graviditeter og fødsler. Mændene forsvandt ofte, når de blev konfronteret med graviditeten, der til gengæld altid stemplede kvinderne som løsagtige. Et lille barn gjorde det ydermere svært for kvinden at passe sit arbejde, og borede hende derfor dybere ned i fattigdommen. Værre endnu så det ud for alle de uønskede børn, hvis fædre forlod dem og hvis mødre knap kunne forsørge dem.

Karoline kunne lægge spåkort for folk, og blev anset for at være en ”klog kone”. Den magt brugte hun til at gøre noget for de udsatte kvinder, der bad hende om hjælp. Hun lod dem bo i sit hjem, selvom de næsten intet havde at spise, og hun hjalp dem med at finde en vej i livet og få et lettere kvindeliv, end hun selv havde haft.

Linda Lassen har skrevet med stor historisk nysgerrighed og sproglig indlevelse. Det er interessant at læse om landarbejdernes og kvindernes vilkår på Nordfyn i starten af 1900-tallet, og den er rystende læsning på sin egen stilfærdige måde. 

Af bibliotekar Marie Høst
 

Medrivende slægtshistorie om kvinder, der kæmper for at leve og overleve i et fattigt og mandsdomineret samfund på landet i 1900-tallets Danmark. Til læsere af historiske romaner og fortællinger om kvindeskæbner


Af: mec

Udgivet: Torsdag 28. oktober 2021 • Opdateret: Torsdag 28. oktober 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier