Når det unormale føles normalt | Nordfyns Bibliotek

Når det unormale føles normalt

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler ”Normale mennesker” af Sally Rooney


Hvad vil det sige at være et normalt menneske? I Sally Rooneys roman ”Normale Mennesker” udforskes dette spørgsmål som en underlæggende tyngde i relationen imellem to unge mennesker, Marianne og Connell. De er vokset op i en lille irsk landsby og går i samme skole, men har intet til fælles derudover. Marianne er overklasse-enspænderen, mens underklasseknægten Connell er populær fodboldspiller. Trods deres forskelligheder tiltrækkes de af hinanden og indleder et hemmeligt forhold uden for skolens faste stereotypiske roller. Det slutter dog brat et par måneder inden skolens afslutning, da Connell er bange for, hvad hans venner vil tænke om ham, hvis de opdager det.

Efter sommerferien starter de begge på Trinity College i Dublin og skal vænne sig til en helt ny tilværelse i den pulserende storby. Med ét er rollerne vendt om: Marianne passer med sin sarkastiske skarphed og karikerede væremåde perfekt ind i slænget af seje outsidere, og da Connell møder hende igen, er hun den populære pige, der er eftertragtet af fyrene. Connell skal til gengæld vænne sig til ikke længere at ligge øverst i klassens hierarki, og uden gruppen af fodboldvenner fylder han sin hverdag med arbejde og læsning. Deres liv bliver på ny sammenviklet, på godt og ondt. 

Rooney skriver med et enkelt sprog om at navigere i relationer, både til hinanden og sig selv, og hvordan man egentlig finder frem til den person, man godt kan lide at være. Marianne og Connell kan fylde læseren med hovedrystende frustrationer over deres dårlige kommunikation, der dækker over usikkerhed og frygt for svigt, men de kan samtidig få enhver til at heppe i takt med deres bankende hjerter. Deres tvivl om, hvordan hinanden og andre tænker, er måske i virkeligheden det, der gør Marianne og Connell så normale – at de ikke rigtig ved, hvad det vil sige at være normale mennesker. 

af bibliotekar Agnethe Birkelund

 

Marianne og Connell er som skabt for hinanden, men de kan ikke selv se det. I stedet dissekerer de deres forhold i endeløse samtaler, hvor de både forstår og misforstår hinanden. Tilsyneladende er afstand i tid og sted en nødvendighed for gensidig og samtidig forståelse


Af: mec

Udgivet: Fredag 4. februar 2022 • Opdateret: Fredag 4. februar 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier