Kriser, konflikter, og noget med en konkylie | Nordfyns Bibliotek

Kriser, konflikter, og noget med en konkylie

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bogopsætter Merete Bach Knudsen anbefaler ”Fluernes Herre” af William Golding.


Fjernsynet kører træt, dag ind og dag ud, med den ene corona statistik efter den anden, ledsaget af ”Hav tålmodighed”-kampagner, der skal dæmpe gemytterne i den isolationstrætte befolkning. Nogle bliver matte og slappe, andre udfordrer anbefalingerne. Nogle organiserer sig endda, og demonstrerer over hvad de oplever som urimelige og unfair tilstande. Alle mener at deres standpunkt er det rigtige – men er der nogen der har ret? 

Sådan vil folk nok altid være forskellige i deres måder at tackle kriser. Det er skildret godt i ”Fluernes Herre” fra 1954, hvor en gruppe britiske skoledrenge strander på en øde ø. Nu skal de finde ud af hvordan de skal overleve uden nogen som helst retningslinjer eller voksne. Alt er vendt på hovedet! Én dreng påtager sig ansvaret og passer på de små og sårbare, mens en anden, lidt ældre gruppe, anfægter hans autoritet og starter deres eget anarkistiske samfund. Herfra begynder dramaet. 

Jeg genlæste selv bogen en søvnig nedlukningsdag, og brugte hele aftenen om middagsbordet på at diskutere bogen og dens indhold til stor glæde for min mor, som selv havde læst den i sin skoletid. Måske har du også? I så fald, er den helt klart et genlæs værd (og måske husker du allerede nu, at der er noget med en særligt magtfuld konkylie!). Den er i sig selv en evigt aktuel historie, men særligt tankevækkende i disse tider hvor nogle mener autoriteterne skal anfægtes for at beskytte samfundet, mens andre blot forsøger at få hverdagen til at glide bedst muligt under hårde omstændigheder. 

Bogen mindede mig om at vi nok gør klogt i at give mere plads til hinandens forskellige meninger og behov, for så går det nok alt sammen bedre for os, end det gør for drengene i bogen…!

Af bogopsætter Merete Bach Knudsen

Af William Golding (2021)
En flok drenge opretter - efter en flyveulykke - deres eget samfund på en øde tropeø, hvor deres indbyrdes stridigheder kan ses som symboler på ideologiernes kampe i de voksnes verden


Af: mec

Udgivet: Fredag 2. april 2021 • Opdateret: Fredag 2. april 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier