Københavnerstemning imod alle odds | Nordfyns Bibliotek

Københavnerstemning imod alle odds

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Katrine Marie Guldagers roman "Endnu en dag i Guds skaberværk" er en underfundig, lille perle, som jeg læste på blot to dage.


Bogens hovedperson Lotte er en nyligt fyret socialrådgiver, der bor sammen med sin kat i en lejlighed på Nørrebro. 

Hun troede engang, at hun kunne redde verden, men da vi møder hende, er hendes gejst og overbevisning under pres. En række intense sommerdage trækker hårdt på hende, da ekskæresten Michael findes død i sin lejlighed efter deres fælles druktur – og midt i sorgen skal Lotte også forholde sig til krav fra jobcentret og tage sig af sin utroskabsramte overbo. Sin mor har hun også efterhånden mistet kontakten til. Et gennemgående tema i Lottes liv er en følelse af ensomhed og af ikke at passe ind nogen steder. Den nu afdøde ekskæreste havde været undtagelsen, der havde givet en følelse af at høre til, men Lotte har svært ved helt at give sig hen til fællesskabet, når hun aldrig rigtigt har prøvet det før.

Bogens handling kan synes tung og trist, men som læseoplevelse er den fuldstændig det modsatte. Lotte er en farverig survivor-type fuld af kraft, fandenivoldskhed og sarkasme. Tonen i bogen er derfor humoristisk og indimellem nærmest satirisk. Den er opbygget med korte afsnit, der afspejler Lottes korte og kontante facon. 

Jeg er fanget af stemningen i bogen; både årstiden og hele det københavnske bymiljø, der er beskrevet så levende. Jeg mærker søerne, Kapelvej og stemningen i baggården på Nørrebro. Miljøet er egentlig ikke i sig selv vigtigt for handlingen, men nu er vi altså ikke i tvivl om, at vi er i København i 12 stride sommerdage.

"Endnu en dag i Guds skaberværk" er en hurtiglæst, morsom og stadig dyb roman til læsere, der holder af nyere dansk litteratur.

af bibliotekar Anne Mach Rasmussen
 

Lotte Andersen, en temmelig kontant socialrådgiver, stedmor, nabo og veninde, befinder sig pludselig i en situation, som hun for en gangs skyld ikke selv har kontrol over. Hun vågner op med tømmermænd, en fyreseddel og en død ekskæreste, og hendes omgivende relationer kræver også hendes involvering - synes hun da selv. For læsere af humoristiske kortromaner


Af: mec

Udgivet: Fredag 13. oktober 2023 • Opdateret: Fredag 13. oktober 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier