Klassisk Bjarne Reuter genfortalt med slagkraft og skarpe streger | Nordfyns Bibliotek

Klassisk Bjarne Reuter genfortalt med slagkraft og skarpe streger

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Nikolaj Deleuran anbefaler den grafiske roman "Drengene fra Sankt Petri" af Erik Barfoed


Det danske bogmarked har bugnet i de senere år med graphic novels: illustrerede romaner af høj kvalitet, hvoraf mange har været interessante nyfortolkninger af historien om kendte personer fra dansk historie, eller genfortællinger af allerede kendte værker fra ind- og udland. Iblandt disse er den nye grafiske roman ”Drengene fra Sankt Petri”, hvor ungdomsbogsforfatteren Erik Barfoed har omskrevet sin egen udgave af Bjarne Reuters nyklassiker af samme navn fra 1991. Tegneren Kristian Eskild Jensen har illustreret historien i tegneserieformat, så den har et selvstændigt udtryk, der ikke giver mindelser om Søren Kragh Jakobsens filmatisering fra samme år. 

”Drengene fra Sankt Petri” handler om en gruppe gymnasiedrenge fra Aalborg, der i 1942 slutter sig sammen som en hemmelig gruppe, der ar til formål at lave spas og løjer rettet mod den tyske besættelsesmagt. At lave drengestreger mod en militær overmagt er dog ikke helt uden konsekvenser, og situationen udvikler sig hurtigt dramatisk. På denne baggrund opridses en fin historie om venskab, sammenhold og kærlighed blandt unge mennesker.

Sammenlignet med originalen er Erik Barfoeds fortolkning noget barskere, understøttet af de mørktonede billeder. I forhold til den høje grad af krig i verden og de medfølgende billeder vi har været vant til i de senere år giver dette god mening, i aftegningen af almindelige menneskers møde med krig. Jeg savner måske lidt Bjarne Reuters galgenhumoristiske og mere tilgængelige stil, der også har sin egen ret – men det tager ikke noget af kvaliteten fra den grafiske udgave, som i høj grad bør læses selvstændigt.

Bogen bør læses af alle med interesse for besættelsestiden, og andre der bare gerne vil læse en god historie om handlekraftige unge mennesker. 

af bibliotekar Nikolaj Deleuran
 

Graphic novel om en modstandsgruppe og om hvordan det, der begynder som drengestreger, udvikler sig til blodig alvor i kampen mod den tyske besættelsesmagt. Fantastisk flot og hæsblæsende tegneserie om venskab, offervilje, krig og kærlighed for alle, der elsker en god fortælling om Danmark under besættelsestiden


Af: mec

Udgivet: Fredag 24. november 2023 • Opdateret: Fredag 24. november 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier