Karsten Skov: Enkeland | Nordfyns Bibliotek

Karsten Skov: Enkeland

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Anne Mach Rasmussen anbefaler ’Enkeland’ af Karsten Skov



Fra 1864-1920 gik den tyske grænse som bekendt ved Kongeåen. Det betød reelt, at mange danskere i disse år boede i Tyskland. 

I Karsten Skovs Enkeland er vi i 1916. Første verdenskrig er i fuld gang, og i nærheden af Sønderborg bor det dansksindede ægtepar, Sille og Traugott Laukam, med deres to børn. Traugott arbejder på det nærliggende teglværk, og alt synes roligt indtil den dag, hvor Traugott modtager et brev fra den tyske Kejser Wilhem II med en indkaldelse til at møde op som soldat.
Mens Traugott kæmper på tysk side i Belgien og Frankrig, kæmper Sille for at overleve i hverdagen på Als. Med to børn, hus og hjem og en økonomi, der skal hænge sammen, har hun nok at se til. Hun klarer den på bedste beskub; lige indtil den dag, hvor den værste frygt bliver til virkelighed: den dag, hvor Sille modtager et brev med beskeden om, at Traugott er faldet i krigen.
Silles verden bryder sammen, og depressionen over tabet af ægtemanden, slår hende ud. Hun magter ikke længere at passe hus og hjem, børn og arbejde, som hun plejer.

Situationen bliver helt håbløs, da Sille får frataget opdragerretten for sine børn, fordi hun er for dansksindet. De to børn bliver taget fra Sille og kommer til hver sin tyske familie for at blive opdraget til at være ”gode, tyske borgere”. Heldigvis er der en hjælp fra en fremmed kant, da alt ser allermest sort ud.

Enkeland giver læseren et indblik i en dramatisk – og desværre ikke urealistisk – tid i en barsk periode i Sønderjyllands historie. Historien om Sille Laukam bygger nemlig på virkelige hændelser.  

Som sønderjyde ved jeg, at mange fra landsdelen kan fortælle en lignende historie, og det gør Karsten Skovs Enkeland til en både velskrevet, spændende og vedkommende roman!

Af bibliotekar Anne Mach Rasmussen
 

Af Karsten Skov (2018)
Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det Tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand


Af: mec

Udgivet: Fredag 31. juli 2020 • Opdateret: Mandag 7. september 2020

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier