Hyggemystik fra krimidronningen Christie | Nordfyns Bibliotek

Hyggemystik fra krimidronningen Christie

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund Nielsen anbefaler ”Fem små grise” af Agatha Christie


Agatha Christie var dronningen af den engelske krimi, hvor hun drysser små spor ud for læseren og tegner spændende personbeskrivelser. Man er altid i godt selskab med hendes detektiver, særligt den belgiske Hercule Poirot, som med sit store overskæg og franske fornemmelser opklarer sag efter sag. 

I bogen ”Fem små grise” fra 1942 skal mesterdetektiven Poirot opklare en 16 år gammel mordsag, hvor kunstmaleren Amyas Crale blev myrdet. Hans kone Caroline kom dengang i fængsel for mordet, men parrets datter opsøger Poirot, fordi hun er overbevidst om sin mors uskyld. Poirot skal nu opsøge de forskellige mistænkte, mange år efter. Der er fem mistænkte i sagen: Carolines halvsøster Angela, brødrene Philip og Meredith Blake, venner af familien, malermodellen Elsa Greer, og endelig Angelas guvernante, Miss Williams. Poirot bruger børnerimet ”Denne lille gris gik på markedet…” og hver mistænkte bliver herved en af grisene fra rimet. Poirot trevler langsomt mysteriet op, og tager læseren med tilbage til en varm sommerdag i 1920’erne, hvor den tragiske begivenhed fandt sted i en farlig cocktail af kærlighed, foragt og desperation. 

Agatha Christie brillerede i mordgåder, som ofte var for svære til, at læseren kunne løse dem, men samtidig fyldestgørende med nok spor til, at læseren ikke følte sig snydt, når den ægte morder blev afsløret. ”Fem små grise” er ingen undtagelse til dette, og bogen er en lun puslespilskrimi, hvor hovedfokus ligger på at løse mysteriet med den altid charmerende Poirot. 

Jeg kan særligt anbefale bogen til læsere af andre hyggekrimier såsom Elly Griffiths’ serie om arkæologen Ruth Galloway og Anna Grues bøger om den friske pensionist Anne-Maj Mortensen. 

af bibliotekar Agnethe Birkelund Nielsen 
 

Af Agatha Christie (2018)
Krimi hvor en ung pige opsøger Poirot for at få ham til at undersøge sagen omkring giftmordet på hendes far, som hendes mor dømtes for 16 år tidligere


Af: mec

Udgivet: Fredag 4. august 2023 • Opdateret: Fredag 4. august 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier