Hvordan verden skabte os | Nordfyns Bibliotek

Hvordan verden skabte os

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Oprindelse” af Lewis Dartnell, ”Fjerne kloder” af Gunver Lystbæk Vestergård, og ”Af stjernestøv er du kommet” af Bo Karl Christensen


Jeg har på det seneste nydt tre populærvidenskabelige bøger med meget forskellige vinkler på nogle af de store spørgsmål vi som mennesker kan stille os. Hvor kommer vi fra? Hvordan er vi blevet dem vi er? Hvad er vores plads i universet?

I ”Oprindelse” tager astrobiologen Lewis Dartnell os med på en rejse igennem jordens geologiske udvikling. Dartnell viser, hvordan pladetektonik og klimaforandringer har været med til at skabe den verden vi lever i, og har sat rammer for vores opståen og civilisation, helt op til moderne tid. Vi får en indføring i jordens rotation, geologi, havstrømme, vindsystemer og ældgamle handelsruter, og bliver bl.a. klogere på hvorfor det tit blæser fra vest her i Danmark - og hvordan geologi kan forklare republikanernes stemmetal i Sydstaterne.

I nyere tids astronomi opdager vi flere og flere exoplaneter - altså planeter, der kredser om andre stjerner end vores egen. Er der mon liv på en af dem? Journalist Gunver Lystbæk Vestergård fortæller i bogen ”Fjerne kloder” den fascinerende historie om exoplaneternes opdagelse. Der findes andre verdener derude, sandsynligvis milliarder af dem, og mange af dem kan rumme liv. NASA har foreløbig katalogiseret 4500 exoplaneter, og jagten på nye uopdagede kloder engagerer almindelige mennesker over hele kloden via Planet Patrol og lignende tjenester. 

Videnskabsjournalisten Bo Karl Christensen har skrevet bogen ”Af stjernestøv er du kommet”, som en indføring i nogle af de nyeste videnskabelige opdagelser. Bogen giver spændende bud på svarene til nogle af filosofiens største gåder: Hvorfor eksisterer verden? Hvad er virkeligheden lavet af? Hvorfor er der liv? Hvorfor er der mennesker? Hvad er bevidsthed? Virkeligheden er langt mere magisk, end vi går og tror!

Af bibliotekar Hans Trygve Birkeland
 

Af Lewis Dartnell (2020)
En skabelseshistorie om hvordan pladetektonik og istider har formet udviklingen af mennesket, vores hjerner, vores byer og civilisationer. Og hvad det fortæller om de klimaforandringer, der kommer
Fortælling om erkendelsesrejsen fra filosoffen Giordano Bruno blev brændt på bålet i år 1600 for sin kætterske idé om uendelig mange planeter - og til konstruktionen af små satellitter, som måske kan besøge exoplaneter og lede efter livstegn på dem
Om videnskabens oprindelse og nye teorier i moderne naturvidenskab og hvordan videnskab og filosofi hænger sammen. Bygget op om fem spørgsmål: Hvorfor eksisterer verden? Hvad er virkeligheden lavet af? Hvorfor er der liv? Hvorfor er der mennesker? og Hvad er bevidsthed?


Af: mec

Udgivet: Fredag 15. oktober 2021 • Opdateret: Fredag 15. oktober 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier