Hvad er et menneske – forfatter Olga Ravn udforsker det i sin sci-fi-roman | Nordfyns Bibliotek

Hvad er et menneske – forfatter Olga Ravn udforsker det i sin sci-fi-roman

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler ”De ansatte” af Olga Ravn.


Besætningen på ”det sekstusinde skib” i det 22. århundrede består af mennesker og menneskelignende ansatte. De skal i fællesskab passe på en række nye genstande, som er kommet om bord fra planeten ”Nyopdagelsen”. Besætningen begynder at udvikle foruroligende forbindelser til disse genstande. Ledelsen har derfor nedsat et udvalg, som skal interviewe de ansatte og udarbejde en rapport. Bogen består af medarbejdernes vidneudsagn om genstandene, deres arbejde og tanker om livet som en del af besætningen på skibet. 
Nogle af de menneskelige ansatte har minder fra deres liv på jorden. De menneskelignende ansatte er programmerede, så deres bevidsthed nulstilles hver tredje dag. 

De menneskelige ansatte er placeret højere i hierarkiet end de menneskelignende. Men som bogen skrider frem, bliver grænsen mellem de to grupper udvisket – for hvornår er man egentlig et menneske? Bliver man menneskelig af at have minder, at kunne græde, at blive glad? Eller vil det altid handle om måden, man er skabt på? Forståelsen af det levende udforskes og udfordres igennem den 135 sider lange afrapportering. 

Bogens sprog er både nøgternt og bærer præg af en rapport, men er også poetisk og sanseligt. Ravn, som også skriver fantastiske digte, udfolder sit fine, lyriske sprog, når de specielle genstande beskrives som snurrende, duftende og følsomme; og minderne fra en svunden tid på jorden huskes af de menneskelige ansatte i form af smage og dufte.

Som læser ved man ikke altid, hvem er menneskelig og hvem er menneskelignende – og om det i grunden gør nogen forskel. 

Mangler man en velskrevet og eftertænksom roman, kan Ravns samfundskritiske sci-fi roman i den grad anbefales.

af bibliotekar Agnethe Birkelund
 

Af Olga Ravn (2018)
Science fiction. På det sekstusinde skib består besætningen af mennesker og menneskelignende ansatte. De har fået en række nye genstande om bord fra planeten Nyopdagelsen som de skal passe på, men besætningen begynder at udvikle dybe foruroligende forbindelser til disse genstande
Emneord: rumrejser


Af: mec

Udgivet: Fredag 19. august 2022 • Opdateret: Fredag 19. august 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier