Historien om den sidste soldat i junglen | Nordfyns Bibliotek

Historien om den sidste soldat i junglen

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Nikolaj Deleuran anbefaler ”Tusmørkets verden” af Werner Herzog.


I 1974 dukkede en sensation op på forsiden af alverdens aviser. I junglen på den filippinske ø Lubang havde man fundet den japanske soldat Hiroo Onoda, som i 29 år utrætteligt havde holdt skansen på vegne af den japanske kejserlige hær. Og på intet tidspunkt havde han den fjerneste anelse om, at anden verdenskrig var afsluttet i 1945. For de lokale landsbyboere havde han opnået en mytisk status som et andet Loch Ness-uhyre, når han kamufleret i nedfaldne blade sneg sig rundt i regnskovens fjerneste udkanter. 

Onodas historie kan man nu læse i romanform i en dansk oversættelse af Werner Herzogs bog ”Tusmørkets Verden”. Den 80-årige tyskfødte Herzog er normalt kendt for sine kultfilm som han lavede sammen med skuespilleren Klaus Kinski i 1970’erne. Desuden er han en flittig instruktør af dokumentarfilm, som oftest handler om særprægede mennesker med en forskruet virkelighedsopfattelse. Her væver han tit fiktion og virkelighed sammen i en højere poetisk enhed.

Noget lignende gør han her i sin debutroman, der bygger på Hiroo Onodas egen fortælling, som Herzog har fået fortalt direkte af ham. Bogen er langt fra at være et journalistisk vidnesbyrd eller en biografi, men benytter i stedet chancen for at beskrive historien om et menneske, der er så dedikeret til sin mission, at han udelukker alt andet i sin egen selvbenægtelse. 

Her kan det som læser være svært at skelne mellem den virkelige historie og Herzogs tilføjelser, men som læseoplevelse i romangenren fungerer det rigtig godt. Der er også overskud i fortællingen til lidt skæv humor, såsom Onodas måder at fornægte tegn på virkeligheden. Når han finder udklip af gamle aviser eller moderne teknologi affejer han det som fjendelist og propaganda, skabt udelukkende for at lokke ham ud af sit skjul i junglen!

”Tusmørkets verden” er en finurlig og tankevækkende roman, der tilmed er nemt og hurtigt læst. 

af bibliotekar Nikolaj Deleuran 
 

Af Werner Herzog (2023)
Løjtnant Onoda har gemt sig i den filippinske jungle i 29 år. Han er aldrig veget fra sin post og har aldrig overgivet sig, men nu er det hele slut. For læsere der nyder et godt sprog og har en refleksiv tilgang til livet


Af: mec

Udgivet: Fredag 27. oktober 2023 • Opdateret: Fredag 27. oktober 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier