Heksens alfabet | Nordfyns Bibliotek

Heksens alfabet

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler ”Heksens alfabet” af Nanna Goul.


Vi befinder os snart i midten af efteråret, og jeg ville ønske, at jeg havde læst denne her bog netop nu, hvor træerne gyldnes, luften køles og sensommerens sødme langsomt aftager. 

Bibliotekaren Kamma bor med kæresten Mikkel og deres datter, Sigrid. Kamma er gravid, for sjette gang; hun har haft flere ufrivillige aborter og endda mistet et barn ved fødslen. Denne sorg ligger i hende og gør hende så skræmt, at hun har svært ved at stole på sin egen krop og fungere i hverdagen. 

Hun drages af Birgitte, en mystisk biblioteksbruger, som hævder at være heks. Kamma beslutter sig for at gå i lære ved Birgitte, der lærer hende om naturens helbredende kræfter, og hvordan kroppen og sindet kan forliges med egen og ydre natur. Birgitte er ikke den klassiske heks med spids hat og en hang til urtete: Hun byder kun på pulverkaffe eller hvidvin, og er både frisk og lidt hård i sin oplæring af Kamma. 

De to kvinder udvikler et venskab og tæt bånd, som langsomt hjælper Kamma med at overkomme sin frygt for at miste igen. Til trods for det tunge emne, er sproget lunt og persongalleriet i biblioteket hyggeligt; fra den positive, men kiksede amatørbager Per, den klimaambitiøse Gry til den lidt specielle Knutten.

Hekses særlige bånd med naturen skildres i alle fire årstider, som også definerer kapitlerne i bogen. Med digte og små besværgelsesbeskrivelser udfoldes først vinter, så forår, sommer, efterår og vinter igen. Som en fin cirkulær bevægelse, hvori det smukke og hårde skildres i hver enkelt sæson, både i træerne og vejrets cyklus, samt Kamma og de andre karakterers liv. 

Nanna Goul blander det tragiske med det komiske, naturen med et overforbrug af skærme, livskrisen med hverdagens småbanaliteter. 

”Heksens alfabet” er en velskrevet, blid og humoristisk roman, der med fordel kan tages med ud i skoven på en efterårstur med halstørklæde og termokaffe. 

af bibliotekar Agnethe Birkelund 
 

Af Nanna Goul (2022)
Den gravide bibliotekar Kamma søger efter sin indre kraft i en hverdag, hvor naturens elementer både skræmmer og drager. Hun vil forliges med magien ved både livets katastrofer og mirakler og går derfor i lære som heks. For læsere af nyere dansk litteratur - og temaet moderskab


Af: mec

Udgivet: Fredag 30. september 2022 • Opdateret: Fredag 30. september 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier