Håb i en svær tid? | Nordfyns Bibliotek

Håb i en svær tid?

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Tilintetgøre” af Michel Houellebecq


Michel Houellebecq har i en årrække været regnet som fransk litteraturs ”enfant terrible”. Han har med sortsyn skrevet om den vestlige civilisations nedbrydning, om sexturisme (Platform), kloning (Muligheden af en ø) og islamistisk magtovertagelse (Underkastelse). ”Kortet og landskabet” (Goncourt-prisen 2010) handlede om pengenes magt i kunstens verden. Houellebecq er en nådesløs og suveræn iagttager af samfundet og den menneskelige dårskab, og kan ses som arvtager efter franske forfattere som Louis-Ferdinand Celine og Albert Camus. 

I ”Tilintetgøre” møder vi Paul, der er personlig rådgiver for den franske økonomiminister. Paul arbejder meget, dog uden at være særligt ambitiøs. Faktisk har han selv ingen stærke politiske holdninger, men er en embedsmand, der gennem tilfældigheder er kommet ind i magtens cirkler. Paul nærmer sig de halvtreds, og mærker mere og mere at han er nødt til at gøre noget med sit liv. Det barnløse ægteskab går dårligt – han har knapt set sin kone i flere måneder, og arbejdet kører på rutinen. Familien har han heller ikke ofret tid på i mange år. En dag får han besked om, at hans far har haft en hjerneblødning og ligger i koma. Det bliver startskuddet på en rejse mod et nyt ståsted i livet.

Paul har svært ved at vise og acceptere følelser, og står lidt som en passiv observatør af sit eget liv. Alligevel er der glimt af håb, og i forbindelse med farens sygdom, opdager Paul at familien betyder mere for ham end han var klar over. Langsomt sker der også en tilnærmelse mellem Paul og hans kone, idet de opdager, at de trods alt stadig elsker hinanden. 

Houellebecq beskriver et fransk klassesamfund, hvor eliten er præget af arrogance, snobberi og overfladiskhed. ”Tilintetgøre” er også en politisk thriller, der foregår i tiden op mod det franske præsidentvalg i 2027. Sortseeren Houellebecq har i denne hans måske sidste bog en vision om, at mennesket ikke nødvendigvis er helt fortabt. Familie betyder noget. Og kærligheden kan genfindes.

af bibliotekar Hans Trygve Birkeland

Politisk roman om embedsmanden Paul Raison, der kastes ud i en eksistentiel krise, da han skal kæmpe for sit ægteskab og sin familie sideløbende med et krævende præsidentvalg. Til læsere af fransk samtidslitteratur


Af: mec

Udgivet: Lørdag 4. februar 2023 • Opdateret: Lørdag 4. februar 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier