Gribende selvbiografi om en traumatisk opvækst | Nordfyns Bibliotek

Gribende selvbiografi om en traumatisk opvækst

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Agnethe Birkelund Nielsen anbefaler ”Jeg er glad for min mor døde” af Jennette McCurdy.


Jennette McCurdy er en amerikansk skuespiller, som især er kendt for sin rolle som Sam i tv-serien ”iCarly”, der blev sendt på Nickelodeon i 2007-2012. Nu har hun udgivet en selvbiografi, der ikke alene omhandler hendes modvilje til nogensinde at være blevet skuespiller, men også fortæller om et liv med misbrug og psykisk vold. 

Hun beretter om sit liv på en hjerteskærende og samtidig humoristisk måde, der gør bogen enormt medrivende. Man føler med unge Jennette, der både som barn og teenager havde ét mål i livet: at gøre sin mor glad. Bogen starter med en erindring fra et hospitalsværelse: Jennettes mor ligger i koma, og lægen har fortalt familien, at hun har 48 timer tilbage at leve i. Jennette ved dog præcis, hvad der kan få sin mor til at vågne op. Hun læner sig ind til sin mor og proklamerer stolt: ”mor, jeg er rigtig, rigtig tynd nu. Jeg er endelig kommet ned på din målvægt.” Da moren end ikke vågner af dette, ved Jennette at det er forbi. For ligesom Jennettes mål i livet var at gøre sin mor glad, var morens mål, at Jennette skulle være tynd, kendt og rig. Særligt det første ønske affødte en lang, voldsom spiseforstyrrelse for Jennette, der stadig sidder i hende nu, som en voksen kvinde. 

Morens kontrol var så voldsom, at Jennette først efter morens død så småt kunne begynde at hele – heraf bogens voldsomme titel. Med enorm velskrevne kapitler og stor fortælleiver fører Jennette læseren igennem hele sin historie – fra de spæde barneår, hvor hun tvinges til tv-auditions og elsker sin mor højere end noget andet, til de hårde teenageår i Hollywood, hvor hun forgæves forsøger at løsrive sig fra morens kontrol. 

Det er en selvbiografi præget af mørk humor, hudløs ærlighed og store selverkendelser, og bogen er gribende læsning for enhver der interesserer sig for skyggesiderne af berømthed, forældrepres og børns vilkår.

af bibliotekar Agnethe Birkelund Nielsen 
 

Barske, ærlige og humoristiske erindringer fra den amerikanske barnestjerne, Jennette McCurdy, om hendes forhold til sin ekstremt kontrollerende mor, og om hvordan skuespilleren har bearbejdet sin traumatiske opvækst efter morens død. For unge og voksne


Af: mec

Udgivet: Fredag 22. december 2023 • Opdateret: Fredag 22. december 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier