Faret vild i livet | Nordfyns Bibliotek

Faret vild i livet

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Bob” af Helle Helle.


Jeg fik lyst til at læse Helle Helles nye roman ”Bob” af hele fire grunde. For det første: jeg synes hun er en god forfatter. For det andet: bogen er kort. For det tredje: titlen er symmetrisk, ligesom hendes eget navn (okay, symmetrisk på en anden måde – men alligevel!) og det synes jeg er morsomt. Og for det fjerde: jeg løb tit forbi Helle Helles hus, da jeg boede i Sorø for en del år tilbage – hvilket viser, hvordan tilfældigheder kan afgøre ens valg. Og det har vist sig at passe uhyggeligt godt med bogens tema.

Bob er en ung mand fra Lolland, som flytter til København i midten af 80´erne. Historien fortælles af hans ret fraværende kæreste, som forfatteren på underfundig vis lader kigge ind i Bobs liv. Bob svæver i et tomrum mellem barndommen og det etablerede voksenliv. Han ved ikke, hvad han vil, men driver bare retningsløst afsted og knytter sig aldrig helt til nogen. Man mærker en sårbarhed i Bob, der ikke udspringer fra noget bestemt, men som viser, at han er et menneske på søgen efter et ståsted.

I bogen siges der ofte mere med bare én sætning end mange andre bøger gør med et helt kapitel – som når vi får beskrevet tankemylderet i Bobs hoved: ”Lange tankerækker udsprang konstant fra alt, han oplevede og stødte på, fra et smattet stykke græstørv til kløe i øret”. Helle Helle har en særlig evne til at skabe fortættede billeder, der hos læseren vækker minder og genopfrisker stemninger og følelser, man havde glemt. Hun er også opmærksom på de mange små, men ikke ubetydelige detaljer i menneskelivet - ting man selv har oplevet - nuancer af hverdagslivet, der viser bevidsthedens rigdom. 

Historien om Bob er flertydig, og hvad der vækker genklang i den enkelte læser afhænger af, hvem man selv er. Men Helle Helles historie rører også ved noget alment, som behandles med den poetiske sans for sprog og ord, der er forfatterens særlige kendemærke.

Af bibliotekar Hans Trygve Birkeland
 

Af Helle Helle (2021)
Så flytter Bob og hun til Vanløse i en etværelses med stavparket ovenpå tanken. Bob bar næsten alt. Stilistisk forfinet roman om en ung mand og hans rodløse liv til de mange læsere af forfatterskabet, og til læsere af litteratur om hverdagsliv


Af: mec

Udgivet: Fredag 19. marts 2021 • Opdateret: Fredag 19. marts 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier