Færre forbindelser, mere forbundethed | Nordfyns Bibliotek

Færre forbindelser, mere forbundethed

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg anbefaler ”Mærkbarhed” af Imran Rashid og Rikke Østergaard


I 2017 kom bogen SLUK! af Imran Rashid, hvor han leverede et stærkt indspark i debatten om danskernes smartphone-slaveri og digitale afhængighed. Sammen med Rikke Østergaard, der er sociolog med speciale i mental sundhed, er hans seneste bog Mærkbarhed et inspirerende værk om, hvordan mennesker kan genfinde overblik og mening i den digitaliserede verdens turbulens. 

Bogens titel henviser til de mærkbare indtryk, som vores omgivelser sætter i os via sanser, socialt samvær og følelsesliv. Den mærkbarhed er afgørende for os alle at få bedre forståelse for, hvis vi ikke vil miste indflydelsen på vores livs indhold. Den moderne tilværelse er nemlig blevet gennemsyret af "målbarhedssyge"; et værdisyn hvor livets indhold kun giver mening, hvis det har målbart afkast, og som gør, at mange oplever meningsløshed og unødig lidelse.

Forfatterne trækker tråde til forskning om trivsel og mistrivsel blandt holocaust-overlevere, folkesundhedsbevægelser, markedskræfter, techgiganter og corona-nedlukningernes knusende ensomhed og sociale distance. Med alt dét som bagtæppe ville det have være nemt at skrive et dystert værk – men lykkeligvis er budskaberne i bogen opløftende i stedet for at være opdragende. 

Med en håndfuld såkaldte ”pejlemærker” giver Rashid bud på konkrete og enkle måder at erstatte de mange flygtige digitale forbindelser med en sundere forbundethed til verden, sig selv og sine nærmeste.

Ønsker du, ligesom jeg, at få en sund dosis kontrol over det digitale liv uden at miste fordelene ved det, så giver bogen brugbar viden og anledning til tankevækkende refleksioner efter hvert kapitel.
 

af bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg 
 

Af Imran Rashid (2021)
En undersøgelse af de mekanismer i det moderne liv, der gør os stressede og "ude af sync". Bogen indeholder forslag til, hvordan vi kan ændre dette. For læsere, der ønsker et mere harmonisk liv med mere glæde


Af: mec

Udgivet: Fredag 6. oktober 2023 • Opdateret: Fredag 6. oktober 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier