Digitale junkies | Nordfyns Bibliotek

Digitale junkies

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Sluk” af Imran Rashid


I bogen ”Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden” tager Imran Rashid et opgør med den måde vi bruger smartphones og sociale medier. Er du en af dem der åbner sin smartphone 150 gange om dagen, for at tjekke Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Youtube, Google, nyheder, netbank, strømforbrug, mails, SMS-er osv.? Så kan Imran Rashids bog være en øjenåbner. Forfatteren, der er praktiserende læge og har været med i regeringens stresspanel, tager os med på en rejse igennem de sidste 20 års digitale udvikling. Han forklarer hvordan vores hjerner, der har brugt 40.000 år på at blive som de er, nu er i færd med at ændres, som følge af vores digitale afhængighed. Det viser sig, at en stor del af vores valg træffes uden for vores bevidste kontrol. Når vi griber ud efter mobilen, er det ofte i en underbevidst jagt på dopamin – sex, drugs og rock’n roll-hormonet, som det også kaldes. 

Forfatteren er ikke ude efter at få os til at droppe de nye teknologier, men vil have os til at reflektere over hvornår de fører til et unødvendigt og måske direkte skadeligt overforbrug. Tech-industrien har for længst allieret sig med psykologisk og neurologisk forskning, så deres produkter kan designes til at fange og fastholde os i forbrugsmønstre, der skaffer milliardindtægter. Via smartphonen og den online reklameindustri bombarderes vi dagligt med stimuli, der taler direkte til vores underbevidsthed. Der er også lavet undersøgelser der peger på, at det moderne menneskes koncentrationsevne nu ikke rækker længere end 8 sekunder, altså kortere end for guldfisk! Vi er blevet vant til alle slags digitale distraktioner, og kommer sjældnere ned i dybden. Så læs bogen, og bliv bevidst om de digitale vildveje, du sandsynligvis er på vej ud ad.

af bibliotekar Hans Trygve Birkeland
 

Af Imran Rashid (2018)
Forfatteren er bekymret for om brugen af internet og smartphones ændrer vores hjerner og tager kontrollen over vores tid. Han beskriver hvordan hjernen fungerer og præsenterer et arbejdsredskab, som kan hjælpe med at identificere, hvad vi helt overordnet ønsker i vores liv og hvilke tiltag der er nødvendige for at opnå det


Af: mec

Udgivet: Fredag 23. december 2022 • Opdateret: Fredag 23. december 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier