En skøn roman om kvindelig vildskab og dårskab | Nordfyns Bibliotek

En skøn roman om kvindelig vildskab og dårskab

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Marie Høst anbefaler ”Til min søster” af danske Dy Plambeck


Dy Plambecks seneste roman er en hyldest til de seje kvinder, der bryder konventionerne og ikke har tænkt at skamme sig over det. Romanen italesætter alt det, kvinder ellers oftest tier om: fødsler, krop, sex, vold, had, vrede, druk og søstersolidaritet på en meget direkte måde. Kvinderne i romanen drikker, har masser af sex, kører for hurtigt i sportsvogn og går på jagt. De rummer en stor styrke, livskraft og vildskab.

I romanens første del Barselshotellet 2015, føder fortælleren Aya sin datter Nola efter at være blevet forladt af sin kæreste. Det sætter tanker i gang om kroppens kraftpræstation, den nye rolle som alenemor og forholdet til søsteren Andrea.

I anden del af romanen Värmland 2017, som er mere Thelma&Louise-agtig, kører de to søstre sammen med Nola til Sverige, hvor Aya skal holde foredrag om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna Michelsen. Ayas søster Andrea har forladt sin voldelige kæreste Mark, og Aya fantaserer om forskellige måder at slå ham ihjel på. På 150 års afstand blander Anna Michelsens stemme sig i begivenhedernes gang og kvindernes forhold til konventionerne, og illustrerer, hvad der kan ske, hvis man socialt tvinges til at være noget andet end det, man er. Undervejs cruiser søstrene også gennem deres opvækst, barndomserindringer, nederlag og opture.

De tre kvinder har en fællesnævner - de er herligt utilpassede. De orker ikke pænheden og forestillingen om, hvordan man er en rigtig kvinde med mand og familie. De vil noget andet.

Man skal lige vænne sig til at romanen er delt i to meget forskellige dele, hver for sig meget læseværdige. Og man skal lige vænne sig til det meget direkte men forfriskende sprog. Der lægges ikke fingre imellem, alt beskrives - krop, vold, sex og mørke tanker. Den er meget intens.

Så har du lyst til en anderledes læseoplevelse, bør du helt sikkert give Til min søster en chance!

Af bibliotekar Marie Høst
 

Af Dy Plambeck (2020)
Søstrene Aya og Andrea kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna ved en historisk konference


Af: mec

Udgivet: Fredag 9. oktober 2020 • Opdateret: Onsdag 28. oktober 2020

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier