En krig kan vindes med et enkelt slag | Nordfyns Bibliotek

En krig kan vindes med et enkelt slag

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Med udgangspunkt i Xenofons oldtids-krigsreportage ’Anabasis’ fortæller Iggulden i ’Falken fra Sparta’ historien om ”de titusind”: en styrke af lejesoldater, der omkring 400 f.Kr. måtte kæmpe for deres overlevelse dybt i fjendeland.


Det hele starter med den gamle konges død. Hans ældste søn Artaxerxes bliver konge, og han forråder derefter sin yngre bror Kyros. Kyros undgår kun lige at blive henrettet, og han er nu fast besluttet på at erobre Persiens trone for sig selv. Kyros samler en stor hær – hvoraf en del er græske lejesoldater ledet af en spartansk general – og marcherer mod sin bror. Men Kyros dør i kamp, og pludselig er de græske lejetropper fanget midt i det persiske rige.

For at gøre ondt værre udsættes grækerne for forræderi, og de græske generaler bliver dræbt. Nu hviler ansvaret for hele den dødstruede hær på skuldrene af den unge soldat Xenofon. Med begrænsede forsyninger og intet kendskab til landet omkring dem, skal Xenofon finde en måde at føre de 10.000 soldater tilbage til Grækenland. Tvunget til at udholde konstante angreb fra den persiske hær, mens de rejser gennem ørkener og over bjerge, bliver deres rejse legendarisk.

Iggulden formår at bringe historien til live, med fakta og fiktion i god balance. Jeg er både blevet klogere på hvad der skete i virkeligheden, samtidig med at jeg har fået en oplevelse af hvordan det føltes at være der. Det gør alt i alt ’Falken fra Sparta’ til en af dén slags bøger, der nærmest bare læser sig selv.
 
Conn Iggulden har tidligere skrevet romanserier om store historiske personligheder og perioder – f.eks. Cæsar, Djengis Khan og Rosekrigene - og efter at have læst ’Falken fra Sparta’ er jeg helt sikker på at jeg skal i gang med at læse flere af hans bøger.

Af bibliotekar Mette Christiansen

Af Conn Iggulden (2019)
Perserriget danner baggrund for en blodig kamp om tronen mellem to brødre. De godt 100.000 spartanere, der kæmper for den yngste bror, mødes af en kolossal militær overmagt og må kapitulere. Tilbagetoget ledes forbilledligt af unge Xenofon


Af: mec

Udgivet: Fredag 14. maj 2021 • Opdateret: Fredag 14. maj 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier