En indisk saga – Rushdies mesterværk | Nordfyns Bibliotek

En indisk saga – Rushdies mesterværk

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Hans Trygve Birkeland anbefaler ”Midnatsbørn” af Salman Rushdie


”Midnatsbørn” udkom i 1981 og blev Salman Rushdies internationale gennembrud som forfatter. Romanen greb mig dengang og blev begyndelsen til en drøm, der nogle år senere resulterede i en rejse til Indien, som skulle virkeliggøre det eventyr, Rushdies bog havde startet i min fantasi. 

Bogens titel refererer til de børn, der blev født i den første time af Indiens uafhængighed, altså fra midnat den 15. august 1947, og de særlige kræfter disse børn, ifølge romanen, får. Rushdie skriver magisk realistisk, og kobler bogens hovedperson Saleem Sinai og flere generationer af hans familie direkte sammen med vigtige historiske begivenheder i det 20. århundredes Indien. Han levendegør således sit fødelands frigørelsesproces fra det britiske imperium, og med greb fra mundtlige fortællertraditioner og kilder som 1001 nat, dyrefabler og orientalske eventyr, skaber han en ny fortælling om dette ældgamle rige og dets møde med den moderne verden.

Som læser kan det være en smule overvældende at skulle holde styr på de mange personer, handlingsforløb og referencer, som dog alle har betydning for fortællingen. Da forfatteren gør flittig brug af digressioner, hvor tid og sted ofte laver små spring, skal man ikke give op, men snarere lade sig rive med af strømmen. Rushdie fortæller med underfundig humor og et vældigt ordforråd. 

Fortællingens scener udspiller sig ofte som i en film, og fortællerstemmen, der tilhører Saleem, er i stand til at trænge ind i de medvirkendes indre, får kendskab til deres tanker og følelser, fortid og fremtid. Et gennemhullet lagen, en ildevarslende spådom vedrørende en kommende fødsel, betydningen af en næse – Rushdie lægger kun delvis forklarede, men betydningsfulde spor ud, som gradvist kommer til at give mening. Mest af alt er det en fortælling om mennesker, med deres styrker og svagheder, kærlighed og sorg.

Med andre ord – en mangfoldig og uforglemmelig saga.

af bibliotekar Hans Trygve Birkeland
 

Af Salman Rushdie (2014)
Beretning om en indisk muslimsk families historie gennem godt 30 år, oplevet gennem sønnen Saleem fra han kommer til verden i 1947 på dagen for Indiens selvstændighed
Emneord: historie


Af: mec

Udgivet: Fredag 16. september 2022 • Opdateret: Mandag 19. september 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier