Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata | Nordfyns Bibliotek

Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Anne Mach Rasmussen anbefaler 'Døgnkioskmennesket' af Sayaka Murata


Keiko Furukura er ikke som de fleste. Hun har svært ved at tilpasse sig samfundets normer og de gængse, sociale spilleregler. Hun opdager tidligt fordelen ved at forsøge at opføre sig som alle andre. Tilværelsen bliver dermed lettere for Keiko selv.

Da Keiko begynder at studere, får hun fritidsarbejde i en døgnkiosk. 18 år senere er hun fuldtidsansat der, og hun har stadig ingen kæreste. Familien vil så gerne have, at hun får et bedre arbejde, og at hun bliver gift. Døgnkiosken betyder dog alt for Keiko. Med egne ord indånder hun døgnkiosken og kalder sig selv et døgnkioskmenneske.

Keiko er ét med strukturen, rutinerne, lyden af køleskabene og lyset fra skiltene. Hun sætter en ære i at gøre arbejdet perfekt. Det sociale liv med kollegerne bryder hun sig ikke om. Hun gør det dog let for sig selv: Hun klæder sig i modetøj som kollegerne, og hun taler som dem. Hun er altid enig, når en kollega er frustreret over arbejdet. Dette gør den asociale Keiko vellidt hos kollegerne. Kollegaen, Shiraha, er ikke lige så god til at håndtere sine manglende sociale evner. Han vil ikke tilpasse sig døgnkioskens arbejdsrutiner eller sociale omgangsform. Han betror Keiko, at han blot er der for at finde en kæreste. Shiraha mener, at man ikke har ændret sig siden stenalderen og hvis ikke man passer ind i normerne, har man ingen værdi i samfundet, siger han.

Keiko og Shiraha beslutter at foregive at være et par. Keiko opsiger sit job, for når nu hun skal giftes, kan hun jo – ifølge normerne – ikke længere arbejde i en døgnkiosk. Det sætter Keiko i en svær - og alligevel let - situation, for når man er et døgnkioskmenneske er der kun én ting at gøre….

'Døgnkioskmennesket' er en fin, underspillet og humoristisk roman om at passe ind i normerne og stadig være tro mod sig selv. Hvilke krav stilles der til mennesker i dag, og er vi virkelig ikke kommet længere end i stenalderen? Bogen fik mig til at tænke på, om vi ikke alle er døgnkioskmennesker i en eller anden grad….

Af bibliotekar Anne Mach Rasmussen
 

Af Sayaka Murata (2019)
Keiko arbejder i en døgnkiosk og nyder sit rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind. Desværre forventer folk omkring hende, at hun finder en mand, så hun laver en aftale med den arrogante og utilpassede Shiraha


Af: mec

Udgivet: Fredag 16. april 2021 • Opdateret: Fredag 16. april 2021

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier