Den der tøver taber | Nordfyns Bibliotek

Den der tøver taber

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Marie Høst anbefaler ”Det er de danske som flygter” af Lise Ringhof og Erik Valeur.


Forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeur har skrevet en kombineret danmarkskrønike og slægtsroman. Handlingen tager sit udgangspunkt på Fanø i familien Brinch, som vi følger fra år 1900 og frem i tiden. Romanen er første bind i en trilogi - andet bind er allerede udkommet, mens tredje bind bliver udgivet til august.

På Fanø leger Erling Brinch og hans lillebror på stranden. I et uopmærksomt øjeblik mister Erling sin bror af syne, og kort efter finder han ham livløs i strandkanten. Handlingslammet i valget mellem at blive hos broren eller løbe efter hjælp, vælger Erling at løbe efter hjælp - for sent. Den skæbnesvangre uopmærksomhed og tøven farver Erlings sind og livsbane, og bliver samtidig romanens symbol på den danske vægelsindede folkesjæl. 

Et stort tema i romanen er danskernes valg, når der skal vælges side i krige, tages parti for eller imod racehygiejne, gives adgang for flygtninge og så videre. Siden det store krigsnederlag i 1864, som bogens titel refererer til, er danskerne blevet så bange for at træffe et valg, og især for at vælge side for de svage, forurettede og underkuede, at vi hellere lader de store bestemme og dukker hovedet for at redde eget skind.

Vi møder et stort persongalleri, der bl.a. repræsenterer fiskere på Fanø, kvindesagskvinder, socialister, handicappede, nazister og tidens fremtrædende intellektuelle. På den måde får vi et miks af holdninger og kulturer ind i fortællingen. Romanen kommer langt omkring med referencer som er både nutidige og relevante, og gør at man som læser må gøre sig mange politiske og moralske. Første bind lover godt for en interessant læsning, om hvad der videre sker med danskerne og familien Brinch.

af bibliotekar Marie Høst
 

Serie: 
Erling Brinch er en enspænder fra Fanø, som i 1912 flytter til København for at læse medicin. Han har det svært med sig selv og andre mennesker. Kun datteren Eva har hans fulde opbakning, og det får hun også brug for, da hun under besættelsen forelsker sig til den forkerte side
Serie: 
Vi er kommet til næste generation i familien Brinch fra Vejle. Det er andet selvstændige bind af en trilogi, og den foregår i brydningsårene 1950-1990. En god, velskrevet og underholdende slægtsroman, som absolut vil favne bredt


Af: mec

Udgivet: Fredag 18. marts 2022 • Opdateret: Fredag 18. marts 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier