Bag magtens og afmagtens mure | Nordfyns Bibliotek

Bag magtens og afmagtens mure

Photo: Bibliotek & Borgerservice

Bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg anbefaler "Spionchefen – Erindringer fra celle 18" af Lars Findsen og Mette Mayli Albæk.


Jeg overhørte en radioudsendelse med Mette Mayli Albæk, hvor hun fortalte om skriveprocessen sammen med Lars Findsen. Her fortalte hun om, hvordan de måtte mødes på hemmelige steder når hun interviewede ham, og ligeså når de skulle redigere i teksten. Det gjorde mig så nysgerrig, at jeg bare måtte læse bogen.

Lars Findsen blev anholdt i vinteren 2021 og kørt til Hillerød Arrest, celle 18, hvor han efterfølgende er fængslet i 71 dage. Her overvinder han det massive kontroltab, som fængselsliv er, og oparbejder hurtigt rutiner, der giver dagene mening. Gennem en madklub i fængslet bliver han klogere på en del af samfundet, der er usynligt for de fleste – og ikke mindst klogere på sig selv.

Bogen gengiver Findsens oplevelser fra fængslet og hans karriereforløb i ministerier og efterretningstjenester op gennem 90’erne frem til i dag. Som chef for PET og sidenhen for FE har han været sikkerhedsgodkendt på allerhøjeste niveau, og han får igennem de to stillinger et indgående kendskab til landets dybeste hemmeligheder. 

At læse Spionchefen er at komme med som fluen på væggen hos pressede embedsmænd, der både håndterer politiske udfordringer, passer på deres egen minister, samarbejder med andre ministerier og leder administrationen. Lars Findsen beskriver hvordan han bliver en del af magtens indercirkel i Danmark og hen ad vejen bliver optaget af sikkerhedspolitik, særligt hvad terrorsikring angår. 

Fortælleteknisk er bogen let at gå til: den er kort og uden for mange kringlede fagudtryk, så de berørte emner og hændelser formidles forståeligt og konkret. Det giver en samlet historie, der er spændende og vedkommende for os, der aldrig har været inden for murene – hverken i fængslet eller på Christiansborg.

af bibliotekar Dorthe Schmidt Temberg
 

Tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, fortæller om sit liv og sin karriere som højtstående embedsmand. Han står i dag anklaget for at have lækket statshemmeligheder. For dig som følger den politiske debat ansporet af den aktuelle medieomtale


Af: mec

Udgivet: Fredag 28. april 2023 • Opdateret: Fredag 28. april 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier