Bæredygtige bøger | Nordfyns Bibliotek

Bæredygtige bøger

Photo: FNs verdensmål

Det er jo ingen nyhed, at miljøet er under pres, og at vi må ændre den måde, vi lever og forbruger på. Her er et lille udpluk af de nyeste bøger om emnet.



Forfattere af alle slags er for længst gået i gang med at forsyne os med anvisninger til, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt både indenfor madlavning, hudpleje, rengøring og indkøb. Strømningen rummer også alverdens gør-det-selv-ting: sæber, rengøringsmidler, karklude, samt bøger om, hvordan vi minimerer affald.
 

Vegetarisk mad

Madlavningsbøgerne bevæger sig i retning af det vegetariske. To gode bud på kogebøger er ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” af Kirsten Skaarup, som har lavet vegetarkogebøger i en menneskealder, og ”Vegetarisk curry” med indisk/bengalsk mad af den svenske restauratør Nahid Hassan. Begge bøger giver en præsentation af råvarerne, og de mundvandsfremkaldende opskrifter er nemme at følge.
 

Forbrug fornuftigt

Bachelor i miljøbiologi Julie Juanita Larsens ”Bæredygtig kost” guider os til fornuftige valg, når vi forbruger. Overvejelserne underbygges med fakta og tabeller, og der er sæsonoversigter over madvarer, statistikker over fordeling af madspild, samt enkle råd. De bæredygtige valg går længere i Calina Leonhardts ”Bæredygtig livsstil”, og hun dykker ofte helt ned i detaljerne; f.eks. tilskynder hun til at tage madpakke og eget service med i tasken i stedet for at bruge take away og engangsservice.
 

Eller gør det selv

Et eksempel på gør-det-selv-trenden er bloggeren Cecilie Blaksteds ”Naturlig cleaning”, der giver opskrifter på, hvordan man kan lave sine egne rengøringsmidler af naturlige råvarer. Blaksted har også skrevet bogen ”Naturlig beauty” med opskrifter på bæredygtig hudpleje.
 

Forvandl dit affald til guld

Endelig er det også værd at nævne Tobias Laus ”Affald og fantasi”, som på store og små måder viser, hvordan affald kan genanvendes enormt fantasifuldt. Det er en seriøs bog, men den er samtidig meget lunt skrevet; på forsiden gør han f.eks. opmærksom på, at bogen er kompostérbar og derfor ikke bør glemmes i haven…!

Af bibliotekar Marie Høst


Gå på opdagelse i en liste over de fleste af vores bøger om bæredygtighed

Udvalgte bøger om bæredygtig livsstil:

Af Kirsten Skaarup (2019)
Klimavenlige opskrifter, hvor plantefarsen er baseret på bønner, nødder, linser og ærter, æggeerstatning
Om begrebet bæredygtighed i forhold til kost, fx hvordan man kan undgå madspild, skære ned på kødet og forståelse for de enkelte mærknings-ordninger. Med cases om fagfolk, familier og ildsjæle, der har taget et aktivt valg om bæredygtighed til inspiration samt en samling bæredygtige opskrifter
Tanker om affald og genbrug samt alternative løsninger til, hvordan vi kan genbruge. Læs eksempelvis om hvordan containere er blevet til boliger for 164 studerende på Refshaleøen i København, eller hvordan kaffegrums "bliver" til svampe


Af: mah

Udgivet: Torsdag 12. september 2019 • Opdateret: Fredag 4. september 2020

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier