Lix, Let og LUS - Hvad er det? | Nordfyns Bibliotek

Lix, Let og LUS - Hvad er det?

Photo: Colourbox

Synes du at det er svært at finde letlæsningsbøger, som passer til lige netop dit barns niveau?


Et godt tip er at se på bøgernes lix- og let-tal. Her kan du nemt og hurtigt få en idé om, hvor svær en bog er.

Lix-tal og Let-tal er to måder at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Nogle letlæsningsbøger bruger det ene system, og nogle bruger det andet. Derfor kan det være godt at kende lidt til begge dele.

Det er vigtigt at huske at Lix- og Let-tallet altid kun er vejledende for en bogs sværhedsgrad. For at sikre at dit barn forstår indholdet i de bøger, det læser, er det en god idé at tale om fagbøgernes indhold og evt. få barnet til at genfortælle de skønlitterære historier.

Du finder typisk lix- og let-tallet på første eller sidste side i de fleste af letlæsningsbøgerne.

 

Lixtal

Lix står for læsbarhedsindeks, lixtallet udregnes ud fra 3 faktorer:

  • Antal ord
  • Antal hele sætninger
  • Antal lange ord (7+ ord)


Det vil sige, at en bog med mange ord, lange sætninger og mange lange ord vil have et højt lixtal. Lixtal tager dog ikke hensyn til hvor mange gange det samme ord bliver gentaget, om sætningerne er snørklet formuleret eller om teksten har støtte i form af billeder. For den enkelte læser vil hans eller hendes baggrundsviden, motivation og interesse også have stor indvirkning på, hvor svær teksten ”virker”.

Lix-tallet vil derfor altid kun være vejledende for en bogs sværhedsgrad. For sikre at dit barn forstår indholdet i de bøger, det læser, er det en god idé at tale om bøgernes indhold og evt. få barnet til at genfortælle historierne.

Her på biblioteket har vi valgt at opdele letlæsningsbøgerne i 3 sværhedsgrader efter lix–tallet og så lette fagbøger. Jo større lix-tallet er, desto sværere regnes teksten for at være. Et lavt lix-tal giver dog ingen garanti for, at teksten er letlæselig!
 


Når I kommer op over lix 18, er I klar til de ’almindelige’ bøger for børn, som vi heldigvis også har masser af på biblioteket.
Bøger med højere lix end 18  kan søges frem på hjemmesiden ved hjælp af søgekoden ix= (ex. ix=19)  

 

Let-tal

Let-tal står for læseegnethedstal, let-tallet udregnes ud fra 6 faktorer:

  • Antal ord
  • Antal lange ord (6+ ord)
  • Antal ord i den længste sætning
  • Syntaktiske træk
  • Antal sider
  • Billedstøtte

På mange af vores lette bøger kan man også finde et let-tal. Let-tallet fortæller også noget om, hvor svær en tekst er. Let-tal er bedst anvendelig til de letteste bøger.

 

LUS

Måske er jeres barn blevet luset på skolen, og I har fået at vide, at jeres barn ligger på et bestemt trin. Læseudviklingsskemaet LUS er et redskab, som en del lærere benytter, og LUS-tallet fortæller noget om dit barns læsefærdighed.

 

Omregningstabel mellem lix, let og LUS

I omregningstabellen kan du se, hvordan du finder et lix-tal eller et let-tal, der svarer til de enkelte trin i LUS.  Det fremgår ikke i alle bøger, hvilket let- eller lix-tal bogen har, men spørg gerne bibliotekaren om hjælp.

LIX

LET

LUS

  2-3
 4-64
 5-75
 6-86
 7-97
3-58-108
4-69-119
5-711-1310
6-813-1511
7-915-1712
9-1117-1913
11-1319-2114
13-15 15
15-20 16
20-25 17
   


Af: mec

Udgivet: Onsdag 11. september 2019 • Opdateret: Tirsdag 16. januar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Brug mørke farver
Skjul medier